nuffnang ads

Wednesday, August 3, 2011

Bahaya Air Kepada Bayi Kecil AndaSalah tanggapan bahawa bayi yang menyusu ibu perlu diberikan air masih berlarutan walaupun telah banyak kajian saintifik membuktikan keburukannya...

Amalan ini telah dipraktikkan sejak turun- temurun di merata pelusuk dunia. Di Malaysia juga, ramai ibu memberikan bayi mereka air masak sejak lahir. Tanpa ibu sedari pemberian air sebenarnya boleh mendedahkan bayi kepada pelbagai risiko yang membahayakan kesihatan bayi..

Antara lain, air merupakan salah satu anasir yang boleh :

1. Merencatkan tumbesaran
Perut bayi sangat kecil. Apabila perut bayi telah dipenuhi air, bayi akan berasa kenyang dan kurang berminat untuk menyusu susu ibu. Akibatnya segala khasiat susu ibu tidak dapat diberikan secara optima kepada bayi. Ini boleh menjejaskan pertumbuhan dan kesihatannya kerana air tidak mengandungi sebarang khasiat. Di samping itu, kajian mendapati pemberian air glukos pada minggu pertama kelahiran dikaitkan dengan kehilangan berat badan yang banyak lalu merencatkan tumbesaran.

2. Merencatkan Akal
Memberi air kepada bayi di awal kelahiran di dapati meningkatkan tahap bilirubin di dalam darah. Menurut Pakar Laktasi dari Kanada, Anne Kirkham, pemberian air akan memburukkan lagi keadaan bayi yang diserang jaundis ( sakit kuning ) sehingga menyebabkan 'kernicterus' iaitu terencat akal. Bayi juga akan menjadi bertambah mengantuk dan lesu tidak bermaya.

3. Mengancam Nyawa
Air boleh membawa kuman. Ini menyebabkan bayi terdedah kepada cirit-birit jika kebersihan tidak di titik beratkan. Pencemaran boleh berlaku di pelbagai peringkat, seperti air diperolehi dari sumber yang tidak selamat ataupun bekas air dan puting yang tidak bersih. Air akan menghakis salutan pelindung penyakit yang dihasilkan oleh susu ibu dan ini akan mendedahkan bayi kepada pelbagai jangkitan.

4. Mengakibatkan sawan tarik
Air sangat berbahaya jika diberikan kepada bayi terutamanya yang berumur di bawah 5 minggu. Terlalu banyak minum air akan mencairkan garam di dalam darah bayi. Ini akan mengakibatkan suhu badan yang rendah, kembung atau sawan tarik. Sindrom ini di panggil ' oral water intoxication '

Sebenarnya susu ibu adalah mencukupi untuk bayi tanpa perlu ditambah air atau cecair lain kerana susu ibu mengandungi 88% air.

Kolostrum yang terhasil di awal penyusuan membantu membersihkan perut bayi dan mengelakkan sembelit. Tiada air tambahan diperlukan untuk proses tersebut.

Oleh itu, jika anda fikirkan bayi anda haus, panas atau sembelit...beri bayi anda susu ibu sekerapnya...sumber : Pusat Laktasi Kebangsaan Hospital Selayang

2 comments:

  1. nak tanya..kalo baby dah more than 6 months perlu ke minum air masak...

    ReplyDelete
  2. sara artikel ni utk baby 0-6 months...means kalau anak u dah more than 6 months its ok to give him/her plain water...baby 0-6 months hanya boleh diberi susu ibu shj..itu yg dimaksudkan eksklusif breastfeeding(penyusuan susu ibu sepenuhnya tanpa plain water or solid food)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...