Anti barah : makanan berserat tinggi dengan risiko yang rendah terhadap kanser salur pencernaan
Membantu penghadaman : Mengandungi enzim pencernaan yang boleh membantu memecahkan protein
Bagus untuk kulit : Berkesan untuk melonggarkan pori-pori kulit. Sama ada memakannya secara mentah atau menyapu isi mangga ke atas kulit.
Membantu merawat penyakit diabetis : Daun mangga membantu memulihkan kadar insulin dalam darah. Rebus beberapa helai daun mangga di dalam air dan biarkan ia tepu sepanjang malam sebelum diminum.
Untuk seks yang lebih baik : Vitamin E di dalam mangga membantu mengatur kadar peningkatan hormon dan nafsu seks dalam badan anda.
Berfaedah untuk anemia : Bagus dimakan oleh wanita hamil dan pesakit anemia kerana mangga mengandungi khasiat zat besi.
Menguatkan daya ingatan : Mangga berguna untuk kanak-kanak yang kurang tumpuan dalam pembelajaran. Kandungan asid Glutamine bagus untuk menguatkan daya ingatan dan membenarkan sel badan aktif.
Elakkan serangan strok : Mangga yang belum masak apabila dikukus bersama jintan putih, garam dan gula akan menghasilkan jamu yang bagus untuk merawat pesakit strok dan kelesuan akibat cuaca panas.
Menaikkan berat badan : Berkhasiat untuk orang yang terlalu kurus yang mahukan kenaikan berat badan. 100 g mangga mengandungi kira-kira 75 kalori.
No comments:
Post a Comment